SAP BW Veri Ambarı (BW)

SAP BW Veri Ambarı (SAP BW)

Günümüzde bilgi sistemlerinde ulaşılmak istenen ideal dünyada, implementasyon sürelerinin kısalığı ve daha makul kaynaklarla doğru proje yapabilmek hedeflenir. Projelerin sonucunda da her türlü talebe uygun karar alma desteği, bütün iş süreçlerinin kapsandığı ve tüm doğru ve yeterli bilgiye tek bir noktadan ulaşabilen bir sonuç elde edilmek istenmektedir. Bütün bu gereksinimlere ulaşabilmek için SAP İş Analitikleri ürün ailesinde bulunan ürünlerin endüstri spesifik ya da iş kolu bazında uygulanabilmesiyle ulaşılabilir. Ürünlerin amaçları, sizlere sunulan standart fonksiyonlar yardımıyla iş sürecinizdeki bütün görevlerinizi yerine getirmenize önderlik edebilmektir.

İş zekasının amacı şu şekilde tarif edilebilir: Firmalar sistemlerde yürüttüğü iş süreçleri sırasında veri yaratırlar. Firmanın bütün birimlerindeki ve her seviyedeki kullanıcılar karar verme aşamalarında bir şekilde bu verileri kullanır. İş zekası, bu verileri bir araya toplayıp özetleyerek analizler oluşturmayı, böylelikle de karar verme sürecine yardımcı olmayı amaçlar.

İş zekası ürünleri bu amaca uygun olarak verinin kaynak ortamlardan çekilebileceği, işlenebileceği, depolanabileceği ve raporlanabileceği araçlar içerir. İş zekasının anahtar işlevleri ve araçları şu şekildedir:

  • Tüm kaynaklardan gelen verinin entegre edileceği, saklanacağı ve yönetileceği bir veri ambarı
  • Analiz ve planlama araçları
  • Raporlama ve görselleştirme için raporlama araçlar
  • Veri yayınlanması ve dağıtımı için araçla
  • Performans araçlar
  • Erişim ve veri güvenliği araçları

Ürün ailesinin en önemli parçaları, raporlama mimarisinin temelini oluşturan veri ambarı ve İş zekası ürünleri olarak sıralanabilir.

SAP Netweaver BW (Veri Ambarı), SAP olan ya da olmayan farklı kaynak sistemlerden verilerin çekilip depolanabildiği, depolanmış bilgilerin farklı önyüzlerde raporlanabildiği bir çözümdür. Gelişmiş ETL (Extraction, transformation, loading – veri alma, dönüştürme ve yükleme) araçları sayesinde SAP sistemlerinden ve SAP olmayan sistemlerden UD Connect (Universal Data Connect – Java Connector), DB Connect (Database Connect- Veri Tabanı bağlantısı) gibi teknolojiler kullanarak veri çekmek mümkündür. Ayrıca düz dosyalardan (excel, text dosyası) da veriler sisteme yüklenebilmektedir. Veri çekme ve depolama sürecinde, ihtiyaçlar doğrultusunda veriler özetlenebilmekte, temizlenebilmekte ve genişletilebilmektedir. Özellikle farklı kaynak sistemlerden gelen verilerin standartlaştırılması ile aynı amaca hizmet eden veriler konsolide edilebilmekte ve birlikte raporlanabilmektedir.

Farklı kaynaklardan yüklenen verilerin saklandığı bilgi küpleri çoklu sağlayıcılar vasıtasıyla birleştirilerek aynı raporda sunulabilmektedir. Farklı kaynaklardan ETL araçları vasıtasıyla yüklenip, uygulanan kurallar ile dönüştürülmüş, temizlenmiş, isteğe bağlı olarak özetlenmiş ve standart hale getirilmiş veriler veri hedeflerinde saklandıktan sonra gelişmiş OLAP motoru sayesinde yüksek performans ile raporlanabilmektedir.

Kullanıcılar, kullanıcı dostu, sürükle bırak özelliklerini destekleyen “Sorgu Tasarımcısı” ile sorgularını ve raporlarını hazırlayabilmektedir. Raporlama ön yüzü olarak BEX Analyzer ile kullanıcılar tarafından etkin olarak kullanılabilen Ms Excel ortamında çalışılabilmektedir. Ayrıca WEB raporlama ile hızlı, görsel, uzaktan erişilebilir raporlar hazırlanabilmektedir. Portal ortamında raporlara erişim sağlanabilmektedir.

Her türlü raporlama önyüzünde kullanıcılar sürükle-bırak özelliklerini de kullanarak raporda dolaşma, filtreleme, görünüm değiştirme, sıralama, koşul tanımlama (en yüksek 5 müşteri gibi), istisna tanımlama (belirli aralığa düşen kayıtların farklı renklerde gösterilmesi gibi), “drill” ve “dice” özelliklerini kullanabilmektedirler.

SAP Netweaver BW ürününe alternatif olarak ETL aracı olarak SAP BusinessObjects Data Services ürün ailesinden Data Integrator da konumlandırılabilir. Esnek bağlantı ve hızlı transfer imkanı sunan bu araçlar ile verilerin standart hale getirilmesi esnek bir şekilde yapılabilmektedir. Data Integrator ile çekilen veriler Sap Netweaver BW içindeki veri ambarında saklanabildiği gibi tanımlanacak ilişkisel başka bir veri tabanında da saklanabilir.

/ Genel / Etiketler: , ,

Gönderiyi Paylaş